Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (Θα βρεθεί κοινή βάση συμφωνίας;)


Θα βρεθεί κοινή βάση συμφωνίας;


Στην πολιτική είναι γεγονός τα πράγματα ποτέ μα ποτέ να μην λέγονται με το όνομα τους. Αυτός είναι ο κανόνας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό και ο ισχυρότερος, κατά την γνώμη μου, είναι ότι το κοινό δεν μπορεί να επωμισθεί τις ευθύνες που του αναλογούν. Μπορεί όμως να το κάνει όταν το πρόβλημα του τεθεί με έμμεσο και συγκαλυμμένο τρόπο και ταιριάζει γενικά στις δικές του προσλαμβάνουσες εικόνες περί ζωής και αξιών που έχει σχηματίσει. Έτσι η κρίση στην Ευρώπη πιθανόν να πάρει καιρό αν δεν βρεθεί η πολιτική φόρμουλα που θα συνταιριάζει τις αναγκαίες λύσεις στις επιμέρους χώρες με την αντίληψη που οι λαοί κάθε χώρας έχουν για το πως πρέπει συλλογικά προβλήματα να αντιμετωπίζονται.

Παράδειγμα, υπήρξε ιστορία για πολλές χώρες του νότου τα δημοσιονομικά ελλείμματα να κλείνουν μέσω ελεγχόμενου πληθωρισμού, κάτι που για ορισμένες βόρειες χώρες όπως η Γερμανία αποτελεί όχι απλώς απορριπτέα πολιτική αλλά "εγκληματική" που επισύρει ακόμα και κάθε είδους ποινές και κυρώσεις.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι πυρήνας της σημερινής κρίσης για άλλες χώρες είναι το δημόσιο π.χ. στην Ελλάδα και για άλλες είναι ο τραπεζικός τομέας με κύριο παράδειγμα την Ισπανία.

Για μας, εδώ στην Ελλάδα είναι κατανοητό και αναγκαίο να γίνει  έκδοση νέου χρήματος από την ΕΚΤ με σκοπό να καλύψει ένα σοβαρό μέρος του κρατικού χρέους μας, διότι την πολιτική αυτή πάντα το ελληνικό κράτος ακολουθούσε στην προ ευρώ εποχή. Για τους Γερμανούς όμως δεν είναι.
Κάτι ανάλογο είναι ανάγκη να συμβεί και για την  Ισπανία, με αιτία όμως τις τράπεζες, το οποίο προσκρούει στις Γερμανικές αντιρρήσεις. κ.ο.κ.

Γενικευόμενη η κρίση θα αναγκάσει ενδεχόμενα τα μέρη να βρουν κοινή βάση επίλυσης της. Δηλαδή να υπάρξει «η συνοχή απόψεων που θα επέτρεπε μια τόσο μεγάλη αλληλεγγύη όση απαιτείται για να σταθούν το ένα κράτος δίπλα στο άλλο». Όσο όμως αυτό καθυστερεί σοβαρά τμήματα του ευρωπαϊκού πληθυσμού, κυρίως των νότιων χωρών, ταλαιπωρούνται  και ταυτόχρονα τίθενται κακές προϋποθέσεις για πολιτικές εκτροπές. Κάτω από την θεώρηση αυτή και την ασφυκτική πίεση που ασκούν οι οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις στον  νότο δεν αποκλείεται να δούμε αλλαγές στην Ε.Ε. τόσο σύντομα και τέτοιας μορφής που δεν φανταζόμαστε!



Βλέπε επίσης:

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑ
ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΧΦ

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΦ

ΤΟ ΧΦ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Η απόδειξη του κάτι!
..και τώρα τι κάνουμε;
η αλληλέγγυα στάση είναι η λύση

Αν οι Έλληνες γίνουν πιο επιθετικοί, ...
 Ο Κόσμος όπως τον βλέπω εγώ
η Ελλάδα θα ανακάμψει;
Είναι τόσο απλό!
Διαχείριση Κρατικού Χρέους 
Ακίνητα, μια πονεμένη ιστορία
Απόδοση και Κίνδυνος
 Θα ανακάμψει η χώρα μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: